KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
OBLAST JESENÍKY
  Dopravní přístupnost
Pohoří JESENÍKY
Hrubý Jeseník
Nízký Jeseník
Slezská Harta
Rychlebské hory
Kralický Sněžník
Zlatohorská vrchovina
Hanušovická vrchovina
Osoblažsko
Destinační management
 
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
  CHKO JESENÍKY
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Pohádkové regiony
 
KULTURA, ZÁBAVA, SPORT
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI
  Památkové rezervace
Památkové zóny
Hrady a zámky
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
KONGRESOVÁ TURISTIKA
  Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Historie obce Oskava [ Historie (archivní dokument) ]

Obec se nazývá podle říčky Oskavy (německy Oskau), jejíž jméno je spojováno se starogermánským označením jasanového lesa či porostu (jesenice = Askaha). Oskava byla začleněna do šumperského okresu až v roce 1960, do té doby náležela i s Mostkovem a Nemrlovem k okresu Šternberk; v téže době byly vedle dvou právě zmíněných lokalit připojeny k Oskavě ještě obce Bedřichov ze zrušeného okresu Rýmařov a Třemešek z dosavadního okresu Šumperk. V roce 1967 byl do této administrativně správní jednotky začleněn ještě Mladoňov s Václavovem. Václavov a Nemrlov ztratily samosprávný statut, ostatní připojené obce tvoří místní části Oskavy. Pečetní znamení Oskavy připomínalo původní hornické a hutnické povolání zdejších obyvatel, je na něm zobrazen zkřížený mlátek a kopáč.

Ves Oskava leží podél horního toku stejnojmenné říčky, v hluboce zaklesnutém údolí, které je obklopeno kopci Hraběšické hornatiny. Katastr o rozloze 949 hektarů pokrývají do značné míry lesy a kopce s velkými výškovými rozdíly; střední nadmořská výška vsi je 340 m. Údolím říčky Oskavy vede také
z jihu od Uničova a Dolní Libiny silnice, která končí na severu v Bedřichově. Z této silniční osy vybíhají odbočky do sousedních obcí, na západ zejména do Mostkova a Třemešku, na východ pak přes kopce směrem k Rýmařovu.

Oskava představovala od druhé poloviny 19. století přirozené středisko všech okolních obcí kolem horního toku říčky Oskavy, i když počet jejích obyvatel překročil jen o málo 1000 osob a od sčítání ke sčítání se snižoval. V roce 1900 bylo v této obci již jenom 968 obyvatel a 116 domů. Protože to byla německá ves (v roce 1930 jenom 11 Čechů), klesl po druhé světové válce počet obyvatel do roku 1950 na 566 osob ve 162 domech. V roce 1991 měla Oskava, včetně Nemrlova a Václavova (ale bez ostatních připojených obcí), celkem 946 obyvatel a 181 domů. Celá obec měla tehdy 1712 obyvatel a 398 domů s 540 byty. Katastr se rozrostl až na 6716 hektarů; jeho východní okraj tvoří zároveň hranici s okresem Bruntál (dříve Rýmařov).

Oskava jako lidské sídliště vznikala postupně, takže nelze přesně určit datum založení i první zmínky o této lokalitě v pramenech. Terénní výzkum v nedávné době prokázal, že se zde zřejmě již ve 13. a 14. století, snad i mnohem dříve v době keltské a velkomoravské, rýžovalo zlato. V písemných pramenech je v tomto místě prvně v roce 1358 uváděna lokalita Tenčín či Stančín, která je podle jednoho názoru spojována se štancemi = hamry (jde však spíše o odvozeninu od osobního jména Stanka), ale hamr a krčma jsou zde výslovně uvedeny až roku 1464. Do poloviny 16. století patřil Stančín k šumvaldskému zboží pánů ze Šumvaldu, později ze Zvole a z Miličína, teprve potom (asi před rokem 1564) se dostal k panství Úsov. Noví majitelé se plně věnovali dalšímu rozvoji zdejšího železářství, takže koncem 16. století byly na horním toku Oskavy tři hamry a vedle nich směrem k Dobřečovu čtyři tavicí pece. Dřevěné uhlí se dováželo z okolních obcí a lesů, železná ruda od Břevence, Plinkouta a Medlova. Na počátku 17. století (roku 1613) se prvně objevuje vedle Tenčína také označení lokality jako Hutě, jinak Oskava, což se potom udrželo až do 18. století.
Po třicetileté válce bylo v Oskavě v roce 1677 celkem 25 usedlíků. Zdejší železářství upadalo a po roce 1724 zaniklo; nejdéle se udržela šmelcovna a rourovna. Na místě hamrů se objevily další mlýny a pily a na konci 18. století také první bělidlo, které v roce 1836 odkoupil a rozšířil o úpravnu Norbert Langer ze Šternberka. Značná část obyvatel se tehdy zabývala domáckým přadláctvím a tkalcovstvím. Význam Oskavy vzrostl tak, že zde byla roku 1778 zřízena lokálie a roku 1843 fara; kostel sv. Floriána byl postaven roku 1803. Roku 1834 zde žilo ve 105 domech již 834 obyvatel. V tomto roce je zde také prvně uváděna škola.

Po roce 1848 připadla Oskava k soudnímu okresu Uničov, který tvořil součást politického okresu Litovel a od roku 1909 Šternberk. Firma N. Langer a synové rozšířila svůj oskavský podnik a zřídila hlavní továrnu na výrobu lněného zboží v nedaleké Německé Libině. Vedle toho vzniklo v Oskavě několik dalších bělidel, úpraven i tkalcoven lněného zboží, z nichž největší byla od roku 1869 továrna na lněné zboží firmy Zenzinger, později Kratschmer, a od roku 1892 bělidlo a úpravna lnu a bavlny firmy Ospald. Z dalších menších živností je třeba jmenovat aspoň výrobu obuvnických potřeb z roku 1892, jirchárnu, dva mlýny, pilu, výrobu dřevěného zboží a od roku 1920 také výrobu včelařských potřeb. Byla zde též správa lesního revíru úsovského velkostatku.

Vzhledem ke značnému počtu dělníků zde po roce 1918 vítězila ve volbách německá sociální demokracie, ale v roce 1935 již získali velkou převahu henleinovci. Vedle německé obecné školy působila v místě od roku 1923 také německá měšťanská škola a na konci první republiky velmi krátkou dobu i menšinová jednotřídní česká škola.

Po roce 1945 převzal národní správu nad většími textilními závody a bělidly v Oskavě národní podnik Moravolen, který zde po celkové modernizaci zřídil jeden ze svých závodů. Menší závody a živnosti byly zrušeny, zůstala jenom výroba včelařských potřeb. Společné JZD pro Oskavu a Nemrlov bylo založeno v roce 1952, v roce 1961 k němu byla připojena i JZD Bedřichov a Třemešek a takto integrovaný celek se v roce 1973 stal součástí zemědělského družstva Libina. Zdejší lesní revír převzal po znárodnění Lesní závod v Janovicích u Rýmařova. Z dalších veřejných zařízení je třeba jmenovat úplnou základní školu, zdravotní středisko, poštu, kino, nákupní středisko a vedle něj (v roce 1990) dva obchody a dvě pohostinství. Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám bylo již před rokem 1938 horní údolí Oskavy využíváno jako letovisko a po druhé světové válce zde bylo zřízeno několik rekreačních objektů a dětský tábor. Do seznamu chráněných památek byl v Oskavě zapsán pozoruhodný objekt sušárny lnu.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 49, 04.08.2003 v 13:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
REGIONY A OBLASTI ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
DATABANKA AKCÍ
 
AKTUALITY A ZPRÁVY
  Tiskové zprávy
Aktuality
 
SLUŽBY PRO TURISTY
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Záchranné služby
 
KALENDÁŘ AKCÍ OBLASTI
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
FOLKLOR A TRADICE
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
REGIONÁLNÍ ROZVOJ
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba